Keuzehulp

Naar het hbo

Binnen het hbo zijn er twee doorstudeermogelijkheden. Je kiest voor een Associate degree niveau 5 of voor een Bachelor niveau 6. In Zeeland kennen we één hbo school: HZ University of Applied Sciences.

Associate Degree (AD) hbo

Een AD is een praktijkgerichte 2-jarige opleiding met een wettelijk erkend hbo-diploma. Ideaal als je graag leert in de praktijk en de ambitie hebt om door te studeren, maar 4 jaar te lang vindt. Daarnaast kun je wanneer je je AD-diploma hebt behaald altijd nog doorstuderen naar een bachelor niveau 6 opleiding.

Bachelor hbo

Wat vroeger ‘gewoon’ hbo opleiding heette, heet nu bacheloropleiding. Het kenmerk van deze bacheloropleiding is dat je een hoog opgeleide professional wordt en opleidt tot een beroep. Je krijgt pittige theorie, maar die theorie is echt gericht op je toekomstige praktijk. Er zijn ook veel stages en projectopdrachten die je voorbereiden op de arbeidsmarkt. De opleidingsduur is 4 jaar.

Wat past bij jou?

Wil je een studie volgen maar weet je nog niet precies welke opleiding bij je past? Kies er in dat geval voor om een onderwijsinstelling te bezoeken. Veel onderwijsinstellingen bieden Open Dagen en proefstudeerdagen aan om jou te helpen bij het maken van je studiekeuze en te ontdekken welke studie het beste bij jou past.

Benieuwd naar alle HZ (digitale) studiekeuzeactiviteiten? Bekijk dan het overzicht op www.hz.nl/onlinekiezen en hou onze website en social media goed in de gaten voor aankomende (online) events.

Overweeg je een technische hbo-opleiding te gaan volgen?

Met de informatie in dit document kun je het niveau van wiskunde bij een groot aantal technische hbo opleidingen inschatten.

1.7 MB

Open dagen

Talkshow

In het Haagse vond op 22 september 2022 een talkshow plaats. Het is een interessante talkshow voor iedereen die richting een hbo gaat!

TESTEN EN BREDE INFORMATIE 

  • Studiekeuze123: Alle informatie over alles, maar dan ook alles wat met studeren in het HBO en WO te maken heeft.
  • 123testEen gratis studiekeuzetest voor goede studiekeuze.
  • StudiekeuzemakenMaak deze Gratis 7-vragen Studiekeuzetest en ontvang een Persoonlijk Adviesrapport 
  • BekijkJeToekomstNu: Beroepen, opleidingen, scholen, stages & Lobbox
  • JobPersonality: beroepskeuzetest, persoonlijkheidstest en competentietest

DIVERSEN

COMMERCIËLE HULP

Onderstaand een tweetal filmpjes waarin oud mbo-studenten én nu huidige hbo-studenten hun ervaringen delen over studeren op het hbo en de studiekeuze die zij hebben gemaakt.