Keuzehulp

Naar het mbo

In Zeeland zijn 2 mbo scholen: Scalda en het Hoorbeeck College

Met een vmbo-, mavo-, havo- of vwo-diploma kan je naar het mbo, het middelbaar beroepsonderwijs. 

1 April geldt als landelijke aanmelddatum voor het mbo, ivm Corona maatregelen verlengd naar 1 mei. Je bent automatisch toelaatbaar als voldoet aan de nadere vooropleidingseisen, en/of eventuele aanvullende eisen, je vóór 1 april bent aangemeld en hebt deelgenomen aan eventuele verplichte intake-activiteiten van de school. Je hebt recht op een studiekeuzeadvies bij tijdige aanmelding en je krijgt een bindend studieadvies voor studenten van mbo 2-, 3- en 4-opleidingen. Als je wilt weten, wat de kansen zijn op werk bij de opleiding die je kiest, kijk dan hier.

Een school kan deelname aan verplichte intakeactiviteiten van de student eisen. Een aspirant-student die zich voor 1 april aanmeldt, heeft het recht op een studiekeuzeadvies. Een school kan voor sommige opleidingen een numerus fixus instellen om het aantal opleidingsplaatsen te beperken. Wil je meer weten over leerplicht, klik dan hier.

Er zijn in het mbo drie opleidingsvarianten:

 • BOL: Beroeps opleidende leerweg -> je gaat vier of vijf dagen per week naar school. Ongeveer de helft van je opleiding loop je stage.
 • BBL:  Beroeps begeleidende leerweg. Je gaat één dag per week naar school en daarnaast heb je een dienstverband van (minimaal) 20 uur bij een bedrijf of organisatie.
 • Praktijkroute: Dit is flexibel onderwijs dat vrijwel geheel binnen bedrijven of instellingen wordt georganiseerd.

WEBINAR Studiefinanciering mbo: hoe werkt het?

donderdag 30 mei, 19.30 uur

Onderwerpen
In het webinar lichten de voorlichters van DUO verschillende onderwerpen toe, zoals de onderdelen van studiefinanciering, het aanvraagproces, het regelen van het studentenreisproduct en terugbetalen. Kijkers kunnen tijdens de live-uitzending ook vragen stellen. Deze zullen direct of na afloop via e-mail beantwoord worden.

Aanmelden
Aanmelden voor het webinar kan via duo.nl/webinar. De student ontvangt na het aanmelden een link om het webinar te kijken via telefoon, tablet of computer.

ikbenmbostudent.nl

Mbo-studenten zijn belangrijk voor onze economie en onze samenleving. Ze studeren voor beroepen die hard nodig zijn. Denk bijvoorbeeld aan beroepen in de zorg, de woningbouw en de energietransitie. De overheid wil het mbo daarom nog beter maken. Zodat studenten de beste kansen krijgen om zichzelf te ontwikkelen.

Verschil tussen BOL, BBL en Praktijkroute (Scalda)

Open dagen

Klik hier of op onderstaande knop om het

Scalda Opleidingsboek Studiejaar 2024/2025

te downloaden (PDF, 9 MB).

Klik hier of op onderstaande knop om het

Opleidingsfolder  2024/2025

te downloaden (PDF, 10 MB).

Klik hier of op onderstaande knop om het

Keuze Carrousel 2022

te downloaden (PDF, 1 MB).

Toelatingsrecht 

Je hebt het recht op toelating tot de mbo-opleiding van je keuze, als je je uiterlijk 1 mei (verlengd met 1 maand i.v.m. Corona) hebt aangemeld, de juiste vooropleiding hebt behaald en deelneemt aan de verplichte intakeactiviteiten. Extra (landelijke) eisen voor specifieke opleidingen checken, doe je hier.

Loopbaanblog

Volg je onderwijs bij een school in de regio Zeeland en ga je naar het mbo? Dan wordt je gevraagd een loopbaanblog in te vullen. Wil je daar meer over weten, bekijk dan dit animatiefilmpje over het blog


Welke opleidingen in Zeeland

Als je meer wilt weten over de opleidingen op de twee Zeeuwse mbo-scholen, kijk dan op Scalda en Hoornbeeck College. Als je wilt weten, wat de kansen zijn op werk bij de opleiding die je kiest, kijk dan hier.

INFORMATIEVE WEBSITES
 • Scalda Interessetest: Voor je een opleiding kiest is het handig om te weten bij welke richting je interesse ligt. Maak de test en ontdek welke richting bij jou past.
 • KiesMBO, een studiekeuzeportaal speciaal gericht op de mogelijkheden die het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) biedt.
 • JOBmbo: veel gestelde vragen
 • SPEL: ontdek mbo met de tram door de stad
TESTEN EN BREDE INFORMATIE
 • Studiekeuze123: Je wilt gaan studeren, maar wat zijn jouw mogelijkheden en waar liggen jouw interesses?
 • 123test: Een gratis studiekeuzetest voor een goede studiekeuze.

 • Kies MBO interessetest: Op basis van jouw antwoorden in deze interessetest tipt het programma bepaalde opleiding(en).

 • Studiekeuzemaken: veel studiekeuze-informatie, maar ook over bv. een tussenjaar en een gratis test.
 • BekijkJeToekomstNu: Beroepen, opleidingen, scholen, stages & Lobbox.
 • JobPersonality: beroepskeuzetest, persoonlijkheidstest en competentietest.
Diversen
Commerciele hulp
Klik op het plaatje voor een vergroting