Keuzehulp

Tussenjaar ?

Wie een startkwalificatie oftewel een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 2, 3 of 4) heeft, is niet verplicht om verder te leren en kan dus een tussenjaar overwegen. Of zelfs geheel afzien van verder studeren en gaan werken (kijk hiervoor op Keuzehulp ; gaan werken). 

Je kiest voor een tussenjaar als je na dat jaar alsnog met een vervolgstudie wilt beginnen. Daarom is een tussenjaar een prima keuze als de invulling ervan in dienst staat van die vervolgstudie. Bijvoorbeeld als je een portfolio wilt opbouwen voor een Kunst-studie, je een jaar naar Spanje of de USA gaat, omdat je daarna Spaans of Engels wilt studeren, of een jaar hard gaat werken om geld te verdienen voor een dure vervolgstudie.

Op die manier blijf je gefocust op die vervolgstudie en is het risico kleiner dat je je werkritme verliest en vervolgens je motivatie om de nieuwe studie op te pakken. Een ander nadeel van een tussenjaar kan zijn, dat je het netwerk (de mensen om je heen) verliest dat je verbindt met school en studeren. Welke professional helpt je bijvoorbeeld met je studiekeuze als je niet meer aan een school bent verbonden?

Klik op het plaatje voor het artikel (bron: Het Parool)