Keuzehulp

Gaan werken

Wie een startkwalificatie oftewel een havo-, vwo- of mbo-diploma (niveau 2, 3 of 4) heeft, is niet verplicht om verder te leren en kan dus gaan werken. Dat kan heel aantrekkelijk zijn, want werk levert een inkomen op en inkomen levert je vrijheid en onafhankelijkheid op. Toch verliest deze keuze vaak na een bepaalde tijd die aantrekkelijkheid, doordat je met genoemde diploma’s geen hooggekwalificeerd werk kunt doen, waardoor je inkomen tekortschiet om bv. een huisje te kopen of een gezinsleven te starten.

Als je direct gaat werken en je kan dat werk combineren met een opleiding, bv. binnen het bedrijf of op een andere manier door je baas betaald, dan kan je carrière maken en groeit je inkomen met je mee. Je wordt door deze scholing ook aantrekkelijker voor andere werkgevers als je van baan wilt veranderen. Dat is nu heel normaal. Onze opa’s en oma’s deden vaak hun hele leven hetzelfde werk bij dezelfde baas. Nu verander je makkelijker van werkgever en moet je je leven lang blijven leren (soms door jezelf betaald).

Natuurlijk zijn er ook voorbeelden van jongens en meisjes die direct met een eigen bedrijfje beginnen en daar met keihard werken heel succesvol mee zijn. Zoiets zelf ook proberen, is natuurlijk een mooie uitdaging. Weliswaar slaagt een minderheid erin om dat grote succes te behalen, maar je leert er heel veel van. Dus heb je een goed idee, veel lef en wat startkapitaal, ga er dan voor. 

 Leerplicht
 

ARBEIDSMARKT


STAGE

Vacatures in ZeeLAND


TESTEN

  • JobPersonality: beroepskeuzetest, persoonlijkheidstest en competentietest